HemArrangemangBli medlemLänkarStyrelseArkivKontakt

Kommande arrangemang | Gjorda arrangemang | Förslagslåda
 
www.tekniskaforeningen.u.se

 
Kommande arrangemang
Det finns inga kommande arrangemang!


 
Nyhetsbrev
 

Bli medlem, så får du information om föreningens aktiviteter med mail. Anmäl dig som medlem under fliken "Bli medlem"

 


 
Gjorda arrangemang
 
2018-05-07
Våravslutnig med studiebesök och mat måndagen den 7:e maj 2018, kl 17
2018-04-17
Independent energy and transport supply to islands with autonomous sailing ships
 

Visa alla >>

Gjorda arrangemang

Transport av värme

Föredrag av Tekn Dr Jenny Nyström, energistrateg på Eskilstuna Energi och Miljö: Kan man transportera fjärrvärme med bil?

När: 2010-04-19 19:00
Var: Sal Lambda på Mälardalens Högskola

Sverige har utvecklat fjärrenergiteknik med spetskompetens, vilket har möjliggjort storskaliga satsningar på miljöriktig värmeförsörjning till tätbebyggda områden. På mindre orter, i mindre nät, sker dock värmeproduktionen med hjälp av hetvattenpannor utan kraftproduktion, dessa eldas med biobränsle och ibland olja. Kostnaden för värmeproduktion i hetvattenpannor är högre än i kraftvärmeanläggningar.

 

 

Ett par pågående projekt undersöker möjligheten att, i stället för rördistribuerad värme, transportera värme med lastbil, tåg eller båt. På Eskilstuna Energi och Miljö studerar vi just nu möjligheterna att transportera värme på lastbil. En första grovstudie har visat att det är både ekonomiskt och miljömässigt lönsamt att transportera värme i några olika typer av lagringsmaterial, t.ex. salter och oljor. Vi hoppas på att kunna fortsätta med att studera lämpliga lagringsmaterial för att sedan kunna bygga upp en pilotanläggning i Eskilstuna. Arbetet utförs tillsammans med specialistföretaget Eco Storage samt en doktorand på Mälardalens högskola.

 

 

Föredragshållaren är Tekn. Dr Jenny Nyström, Energistrateg vid Eskilstuna Energi och Miljö där hon bland annat driver strategiska projekt, forskningsfrågor och företagsstrategier.

När: 2010-04-19 19:00
Var: Sal Lambda på Mälardalens Högskola