HemArrangemangBli medlemLänkarStyrelseArkivKontakt

Kommande arrangemang | Gjorda arrangemang | Förslagslåda
 
www.tekniskaforeningen.u.se

 
Kommande arrangemang
 
2018-05-07
Våravslutnig med studiebesök och mat måndagen den 7:e maj 2018, kl 17
 

Visa alla >>


 
Nyhetsbrev
 

Bli medlem, så får du information om föreningens aktiviteter med mail. Anmäl dig som medlem under fliken "Bli medlem"

 


 
Gjorda arrangemang
 
2018-04-17
Independent energy and transport supply to islands with autonomous sailing ships
2018-03-22
Future Energy and Air Transport in the Digital Era. Torsdag 22 mars, kl 17:30
 

Visa alla >>

Gjorda arrangemang

"Alkometer och alkolås", Bertil Hök

Bertil är VD och ägare till Företaget Hök Instrument AB här i Västerås. Bertil har också en lång karriär bakom sig som forskare på ABB, Mälardalens Högskola och Uppsala Universitet. Hök Instrument deltar tillsamman med Autoliv, Volvo, SenseAir och staten i ett forskningsprojekt för att ta fram en ny generation alkolås. Autoliv kommer att kommersialisera för trafiktillämpningar och Hök kan bearbeta andra marknader.

150 personer dör varje år i alkoholrelaterade trafikolyckor vilket är 30% av alla dödsolyckor. Samtidigt dör också 250 personer av alkoholförgiftning! Att mäta alkoholhalt är alltså en viktig och stor fråga.

De Alkometrar som säljs idag har stora brister. Det finns dyra bevisinstrument, billigare sållningsinstrument och rena konsumentprodukter vilka ofta är undermåliga. Tillsamman utgör detta en miljardmarknad.

Dagens alkolås är baserade på bränsleceller medan Bertils nya mätare, där man även tagit bort munstycket, är baserade på IR-mätning vilket ger många fördelar. De nya mätarna kommer att fastmonteras i fordonen, t.ex. i ratten. Hök Instrument tar fram alla prototyper i projektet och svarar också för forskningsuppgiften att visa noggrannhet och applikation. En doktorand från Mälardalens Högskola är anställd för att genomföra testerna och kommer också att disputera på ämnet. Munstycket till alkolåset kan undvikas genom att utspädningen av utandningsluften mäts via CO2-halten.

Bertil avslutade sin mycket intressanta föreläsning genom att demonstrera några av de olika mätarna. En viss demonstrationsdjävul infann sig dock och ordförande Erik Dahlquist fick överlämna den traditionella tavlan utan full nykterhetskoll på föreläsaren.

Referat: Sven-Arne Paulsson

 

Fotograf: Jenny Nyström Fotograf: Arne Gustafsson
   
Fotograf: Arne Gustafsson Fotograf: Arne Gustafsson
   
 
Fotograf: Arne Gustafsson