Vårmöte med Alger!

Alger kan ta upp stora mängder kväve och fosfor och bygger in detta som biomassa tillsammans med koldioxid från luften eller från rökgaser och med ljus från moder sol eller förstärkt med LED-lampor. Tillväxten kan bli ganska hög och nyttiggöra solstrålningen på ett effektivt sätt. Vid MDH görs försök för att använda naturliga alger från Mälaren och för att rena avloppsvatten från Västerås, samtidigt som rökgas från Mälarenergi skall användas som koldioxidkälla och för att hålla mikroalger flytande.

Emma Nehrenheim som leder projektet kommer att berätta om det och visa en del av labförsöken. Större försök görs nere vid Kungsängsverket, reningsverket, och vid uppskalning planeras försök io dammarna i Eskilstuna efter reningsverket vid Ekeby.